Kepimpinan Keselamatan dan Kesihatan

Tempat kerja dibeberapa kebanyakan negara termasuk Malaysia sedang mengalami revolusi. Daripada robot dan kecerdasan buatan (Artificial Intelligent) kepada tenaga kerja yang lebih berteknologi berbanding sebelum ini, industri kini telah beralih dari pengeluaran mekanikal ke dunia sistem fizikal digital siber yang amat canggih.

Revolusi ini juga berlaku dalam konteks keselamatan dan kesihatan juga. Kemajuan membolehkan para saintis mengumpulkan dan menganalisis data dengan cara yang tidak dapat dibayangkan 40 tahun yang lalu. Aplikasi telefon pintar berkongsi data masa nyata (real-time) di seluruh organisasi dan melibatkan profil tenaga kerja yang lebih luas dalam memahami, mengkaji dan yang paling penting, bertindak secara langsung ke atas sebarang pendedahan.

Malangnya, banyak organisasi masih menggunakan program keselamatan dan kesihatan dari abad yang lalu. Ini adalah masa untuk berkembang. Tuntutan ini sejajar dengan perkembangan Sains dan teknologi. Berikut adalah tiga (3) cara untuk ke arah perkembangan industri OSH dalam sesebuah organisasi:

  • Teknologi yang baik memerlukan sains yang baik. Mempunyai teknologi keselamatan yang baik sahaja tidak mencukupi. Anda memerlukan metodologi yang konkrit di belakang semua yang anda lakukan. Malangnya, terdapat sedikit data mengenai kaedah apa yang paling berkesan dalam landskap digital hari ini. Penyelidikan bebas dari University of Cambridge Judge Business School menunjukkan beberapa kerja yang berfungsi untuk meningkatkan keselamatan yang melibatkan pekerja. Ke arah revolusi ini, pendekatan terbaik adalah pekerja akan banyak menjalankan pemerhatian dan dalam bidang pengkhususan masing-masing. Syarikat yang memberi tumpuan kepada isu keselamatan kritikal, yang boleh menyesuaikan diri dengan perubahan risiko dan menjadi seorang jurulatih (coach) pada pekerja adalah lebih berdaya saing daripada syarikat yang tidak melakukan ini.
  • Takrifan pendedahan semakin berkembang. Pemimpin (Leader) seharusnya membuat atau mewujudkan Sistem Keselamatan dan Kesihatan bagi menangani semua pendedahan yang menyebabkan orang berisiko, termasuk yang membawa kepada kecederaan serius dan maut. Ini bermaksud, pemimpin perlu mengubah cara anda melakukan pemerhatian dan bagaimana anda mengambil dan menyimpan data tersebut. Anda juga perlu mengambil gambar pendedahan yang lebih lengkap dan langkah-langkah yang diperlukan untuk membetulkannya – selari dengan ISO 45001:2018, gambar boleh digunakan sebagai SOP. Sebagai tambahan kepada persampelan orang bekerja, satu kumpulan kecil yang diwujudkan juga bermanfaat untuk mencari pendedahan yang paling kritikal. Perlaksanaan lebih terperinci dapat dilakukan dengan berjalan kaki untuk mengenal pasti pendedahan fizikal dan tingkah laku. Ini bagi memastikan analisis data anda melewati “ujian mata” dan perubahan pendedahan sebenarnya sentiasa di organisasi anda.
  • Mengoptimumkan sumber. Pemimpin sentiasa perlu mencari cara untuk mencipta prestasi yang lebih besar dengan sumber yang lebih sedikit. Tekanan “lebih dengan kurang” bermakna para pemimpin keselamatan perlu lebih tepat menentukan di mana mereka perlu menghabiskan ‘budget’ kewangan atau CAPEX mereka. Idea-idea baru dan bernas dalam skop keselamatan dan kesihatan memberi peluang kepada syarikat untuk mengubah siapa yang melakukan kerja dan bagaimana. Pendekatan ini membantu organisasi di semua peringkat memimpin suatu usaha bagi pengurangan pendedahan sekaligus menjimatkan bagi kerja yang dilakukan.

Tambahan pula, teknologi dapat membantu mengembangkan rancangan tindakan dengan lebih cepat – kadang-kadang mengubah apa yang digunakan dalam tempoh berbulan untuk dicapai kepada dalam tempoh beberapa minggu sahaja. Dengan aplikasi analisis data yang baik dapat memberi maklum balas kepada anda tentang apa yang sepatutnya dilakukan dan membantu pekerja di lapangan. – MFM

“There is no perfect time in anything. Do not wait, the time will never be just right”.

– LEADERSHIP IS AN ACTION, NOT A POSITION

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *