Industri ganja tidak terlepas dari keperluan OSH

Isu tentang Marijuana atau Ganja sering terpapar di akhbar satu ketika dahulu yang mengaitkan tentang keberkesanannya dalam perubatan. Namun kajian ini masih dijalankan. Ikuti dua kupasan tentang keselamatan pekerja Ganja yang telah pun dipraktikan dan disahkan disisi undang-undang di Amerika Syarikat.

Pada Jun 2017, Colorado Department of Public Health and Environment mengeluarkan 78 halaman muka surat tentang Panduan Keselamatan dan Kesihatan Pekerja di Industri Marijuana, sebuah sumber yang menyediakan garis panduan kepada industri ganja menurut undang-undang Amerika Syarikat untuk membantu majikan membina program Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan.

Walaupun marijuana dianggap sebagai bahan haram di peringkat persekutuan, Marijuana atau Ganja adalah sah disisi undang-undang untuk tujuan rekreasi dan/atau untuk tujuan perubatan di 34 negeri dan Daerah Columbia.

Pada ketika itu, di seluruh Amerika, lebih daripada 211,000 orang bekerja sepenuh masa dalam industri pemprosesan ganja yang sah disisi undang-undang; berita Marijuana, maklumat dan jualan dinyatakan dalam laman web Leafly dalam laporan “Penghitungan Pekerja Marijuana” yang diterbitkan pada bulan Mac.

Perbandingan data pada 2018 daripada Biro Statistik Buruh, pekerja ganja yang sah disisi undang-undang ini melebihi jumlah jurutera elektrik (191,900 orang), jururawat (189,100 orang) dan pengurus sumber manusia (152,100 orang).

Pertumbuhan industri semakin pesat pada kadar yang luar biasa!” menurut kata Beau Whitney, naib presiden dan ahli ekonomi kanan untuk analisis data New Frontier Data, penyumbang pada laporan kerja ini.

Sekiranya kerajaan persekutuan menggunakan sepenuhnya penggunaan Marijuana hari ini, projek “New Frontier Data” melonjakkan industri ini melebihi 1.6 juta pekerjaan pada tahun 2025.

HAZARD Yang Biasa

Seorang pakar Industrial higien yang bertauliah, Meg Glade yang telah bekerja di taman negara, loji kuasa, kemudahan pemprosesan makanan dan syarikat utiliti besar. Selama dua tahun yang lalu, beliau telah menjadi pengurus kesihatan dan keselamatan alam sekitar di Native Roots, sebuah syarikat penyedia Ganja di Colorado yang pada 1 November, yang mempunyai 22 lokasi runcit, serta kemudahan produksi dengan 250 pekerja.

Saya menyedari bahawa semua yang saya lihat di mana-mana sahaja pada dasarnya adalah jenis hazard yang sama yang kita lihat dalam industri ini,” kata Glade.

HAZARD tersebut termasuk:

  • Tersadung dan jatuh
  • Gerakan berulang-ulang
  • Percikan air pada sumber elektrik
  • Terdedah pada racun perosak, acuan dan pelbagai bahan kimia berbahaya

Di Michigan, di mana pengundi pada Disember 2018 meluluskan penggunaan Ganja untuk rekreasi dan pengekstrakan adalah perkara biasa di kalangan penanam padi negeri.

Kami telah melakukan pengekstrakan tumbuhan di Michigan untuk jangka masa yang lama,” kata Jenelle K. Thelen, pakar industri higien dengan Bahagian Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (OSH), Konsultansi, Pembelajaran dan Divisyen Latihan, Michigan “Marijuana adalah hanya produk tumbuhan baru.” Glade bersetuju: “Apabila anda mengambil tumbuhan tertentu daripada persamaan itu, ia tidak berbeza daripada tomato yang sedang berkembang atau mengeluarkan pudina.

Di kilang penanaman dan pembuatan akar asli, Glade berkata soal keselamatan dan kesihatan pekerjaan (OSH) yang sama dibincangkan seperti yang terdapat dalam industri lain. “Adakah ia mempunyai kawalan (guard)?” Dia bertanya. “Adakah pendawaiannya dibumikan? Adakah ground-fault circuit interrupters diuji?

Di Washington, di manapengundi meluluskan penggunaan Marijuana sebagai rekreasi pada tahun 2012, Jabatan Tenaga Kerja Industri mengkaji 380 tuntutan pampasan pekerja industri ganja yang dibuat antara Julai 2014 dan September 2017.

Daripada tuntutan yang dikaji semula, 285 orang (75%) kecederaan berlaku di ladang dan rumah hijau, di mana kecederaan yang paling kerap dilaporkan tersepit oleh atau terperangkap dengan objek (103 orang), gerakan terlalu berlebihan dan berulang (75 orang), jatuh (38 orang), dan pendedahan kepada bahan berbahaya (harmful substances) (35 orang).

54 orang (14.2%) daripada tuntutan berpunca daripada kemalangan yang berlaku dalam tetapan runcit, termasuk 22 orang yang tersangkut atau tersepit diantara mesin atau objek serta 10 orang akibat jatuh daripada tempat tinggi.

Akhirnya, sektor pembuatan makanan dan ekstrak menyumbang 41 tuntutan, yang didahului oleh kecederaan yang disebabkan oleh terperangkap antara objek (16 orang), dan gerakan berlebihan dan berulang (16 orang).

If you know your history

Then you would know where you coming from

Then you wouldn’t have to ask me

Who the heck do I think I am

– LEADERSHIP IS AN ACTION, NOT A POSITION –

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *