Industri Ganja dan Keselamatan Pekerja

Perkembangan Latihan

Panduan daripada Colorado Department of Public Health and Environment (CDPHE) telah dikongsikan oleh agensi keselamatan dan kesihatan di California, Oregon dan Washington. Jabatan ini telah mengadakan latihan tambahan dan bekerjasama dengan pejabat serantau Akta Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (AKKP) di Denver dan pihak berkepentingan lain untuk meningkatkan sumber latihan.

CDPHE mengadakan acara latihan kedua yang lebih besar dengan komponen di Denver pada November 2017, kemudian bercabang ke Pueblo pada bulan Ogos berikutnya. Pada bulan Februari lalu, CDPHE bermitra dengan 3M untuk sesi 8 jam yang difokuskan pada peralatan pelindungan diri.

Ketiga-tiga acara itu diterima dengan begitu baik bahawa CDPHE beralih kepada OSHA untuk membantu dengan lebih banyak sumber keselamatan.

Jolene Donahue, pemilik “OSHA Connection LLC”, sebuah syarikat latihan dan perundingan yang berpusat di Colorado, pada bulan September membantu menjalankan kursus industri umum OSHA 10 jam khusus untuk industri Marijuana.

Kandungan kursus, menurut laman web Pusat Pendidikan “Rocky Mountain OSHA”, termasuk pengenalan kepada kebersihan industri, dan sebagainya.”Pekerja yang menyempurnakan kursus itu menerima sijil Kesedaran Hazard untuk Pekerja di Industri Marijuana, Colorado”.

Rintangan awal

Satu kajian 2018 dari Colorado State University mendapati bahawa sekitar 46% pekerja industri ganja yang sah disisi undang-undang yang ditinjau berkata mereka menerima latihan keselamatan yang “sedikit” sejak diupah.

Saya rasa industri ini sangat tertumpu pada produk dan benar-benar mewujudkan asas yang baik untuk perniagaan mereka“, kata Donahue. “Itu bilangan tahun pertama di mana industri itu datang bersama memberi tumpuan kepada aspek perniagaan. Tumpuan bukanlah pada bahagian pematuhan OSHA sesuatu.”

Beliau menambah bahawa salah faham mengenai OSHA kerana status haram ganja di peringkat persekutuan menyebabkan kekeliruan di kalangan majikan. “Saya rasa ia berubah. Majikan mempunyai asas yang baik sekarang. Sebilangan besar, mereka tidak tahu mereka mempunyai bahaya. Kini mereka mula berkata, ‘Oh, kita ada kawasan yang berbahaya. Bagaimanakah kita melindungi pekerja kita? ‘Mereka tidak menyedari bahawa OSHA mempunyai beberapa maklumat yang benar-benar baik untuk mereka dan itu sesuatu yang perlu mereka perhatikan”, kata Donahue.

(Apabila ditanya mengenai industri ganja yang sah oleh agensi Keselamatan dan Kesihatan, OSHA mengeluarkan kenyataan berikut: “Semua majikan dikehendaki menyediakan tempat kerja yang bebas daripada bahaya yang diakui, tanpa mengira industri atau pekerjaan. OSHA tidak mengeluarkan apa-apa panduan khusus mengenai kemudahan ganja.”)

Smith berkata pejabatnya sering menerima panggilan dari pekerja yang tidak menyedari mereka boleh menghubungi OSHA dengan kebimbangan di tempat kerja.

James Couch, pakar industri higien, NIOSH berkata industri boleh melakukan kerja yang lebih baik dalam menyampaikan sumber dan hak kepada pekerja. “Saya fikir penting untuk mendapatkan mereka (sumber) dalam pakej orientasi pekerja,” kata Couch. “Itu akan membantu menangani keadaan itu.

Talian komunikasi terbuka

Melalui usaha-usaha latihan keselamatan pekerja Colorado, Smith berkata pejabatnya, wakil-wakil OSHA tempatan dan NIOSH telah melancarkan industri ganja.

Kami bertemu dengan banyak kemudahan ganja dan pihak berkepentingan dan mengadakan sesi brainstorming mengenai bidang yang diperlukan untuk latihan,” kata Smith. “Kami bertanya, ‘Di mana anda bingung? Di mana anda memerlukan pertolongan? ‘Jadi, kami dapat menghasilkan senarai hazard teratas dalam industri yang sangat mirip dengan apa yang ditumpukan garis panduan.

Research is Creating New Knowledge

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *