WhatsApp Image 2020-04-26 at 2.16.02 PM (1)

Perisian Pengurusan Risiko OSH dibangunkan oleh Anak Tempatan

CYBERJAYAIntESH Solution telah membangunkan sebuah perisian atas talian (online) untuk InTESH Risk Management Softwarepengurusan risiko keselamatan dan kesihatan di tempat kerja. Pembangunan sistem yang telah bermula sejak tahun 2015 merupakan perisian sumber terbuka (open source software) dan menggunakan laman sesawang sebagai platform applikasi. Setakat ini perisian yang dikenali sebagai SmarTool ini mempunyai tiga fungsi utama iaitu HIRARC (Hazard Identification, Risk Assessment and Risk Control), Pemeriksaan Keselamatan Tempat Kerja serta Notifikasi Awal Kemalangan/Insiden.

Usaha pembangunan sistem ini dilihat seiring dengan revolusi industri dunia yang telah memasuki fasa ke 4 (IR 4.0). Penggunaan teknologi digital dan Internet of Things (IOT) akan terus berkembang dan menjadi amalan dalam operasi syarikat dikesemua industri.

Sistem SmarTool ini telah direka dengan bantuan pakar-pakar Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan dari pelbagai industri dan telah disesuaikan untuk kegunaan am untuk semua tempat kerja. Pengamal Keselamatan dan Kesihatan seperti Safety and Health officer (SHO) dan Site Safety Supervisor (SSS), boleh mendapatkan perisian ini dengan mendaftar akaun secara percuma di www.intesh.com.my. Anda boleh menggunakannya melalui komputer riba ataupun peranti mudah alih seperti telefon pintar.

Pengunaan sistem IntESH SmarTool juga dilengkapi dengan fungsi statistik dan analisa, yang mana dapat memudahkan pengguna untuk mendapatkan maklumat berkaitan data yang telah dimasukkan dalam bentuk visual seperti graf dan carta pie. Ditambah pula dengan fungsi pelaporan yang boleh dijana terus dari sistem SmarTool dan sedia untuk dicetak, sedikit sebanyak dapat memudahkan tugasan pengumpulan data, menjimatkan masa, serta membuatkan kerja-kerja audit pengguna menjadi lebih sistematik.

Selain dari Sistem SmarTool, IntESH juga menawarkan perkhidmatan pembangunan perisian komputer untuk syarikat yang berminat untuk mengubah proses kerja manual kepada sistem digital. Ketua Pembangunan Sistem, En Shaharizal menyatakan pembangunan system boleh dilakukan berdasarkan proses asal disesebuah syarikat. Oleh yang demikian syarikat tidak perlu risau tentang masalah perubahan proses, sebaliknya penggunaan perisian digital akan meningkatkan kecekapan operasi syarikat dengan proses yang lebih terkawal dan telus.

OSH Management System Development IntESH eTutor

Tags: No tags

One Response